Het plan

Enigszins verscholen tussen de Jan van Galenstraat en de Haarlemmerweg ligt het terrein van het Food Center. Al decennia dé plek in Amsterdam waar winkels en horeca groente, fruit en andere levensmiddelen kopen. Nu zie je vooral nog hoge hekken, daken van loodsen en een toegangspoort waar je niet zomaar doorheen mag. Het terrein ondergaat een transformatie. Het Food Center wordt vernieuwd en verhuist naar de noordkant. De ruimte die daardoor vrijkomt aan de kant van de Jan van Galenstraat is bedoeld voor woningbouw. Het Marktkwartier wordt een wijk voor alle Amsterdammers, van gezinnen, studenten tot senioren. Op vijf minuten fietsen zit je in De Jordaan. Voor vertier hoef je de wijk niet uit: de monumentale Markthal wordt opgeknapt en belooft een fijne plek te worden.

Bekijk hier het filmpje dat het consortium heeft gemaakt van de inzending. Dit geeft een mooie samenvatting van de plannen.

Het nieuwe Food Center

In het nieuwe Food Center komen bedrijven die samen ‘de buiken van Amsterdam vullen’. Het consortium van Ballast Nedam en VolkerWessels Vastgoed is op dit moment volop in gesprek met de zittende ondernemers (vertegenwoordigd door de Verenigde Bedrijven FCA) over de toekomstplannen. De komende maanden moet duidelijk worden of er een gedragen toekomstplan uit komt. Een positieve uitkomst van deze gesprekken betekent dat de plannen ook echt uitgevoerd kunnen worden. De bedrijven schuiven gefaseerd op naar de kant van de Haarlemmerweg.

Wonen

De nieuwste stadswijk van Amsterdam West, dat is het nieuwe Marktkwartier. Een wijk voor alle Amsterdammers. Er zijn circa 1500 woningen gepland in een brede mix van koop- en huurwoningen. Er komen sociale, middeldure en dure huurwoningen en ook koopwoningen. Er is veel ruimte voor eigen inbreng van de toekomstige kopers. Op dit moment werkt een aantal gerenommeerde architectenbureaus schetsen uit voor de nieuwbouw: KCAP Architects&Planners, MVSA Architects en Soeters van Eldonk architecten. Dik van Gameren van het bureau Mecanoo is stedenbouwkundig supervisor. Als het licht voor de transformatie van het Food Center op groen staat dan start de woningbouwontwikkeling. We verwachten eind 2017 meer over de woningen en de planning te kunnen vertellen. Ook nu al kun je ons informatie meegeven. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, kun je je woonwensen opgeven. Deze gebruiken wij voor de ontwikkeling van de plannen. Meer weten over de planning van de nieuwe woningen: bekijk dit overzicht met veel gestelde vragen.

 

De Markthal

De monumentale centrale markthal wordt in ere hersteld en weer publiek toegankelijk. Voor de renovatie van de hal werkt het consortium samen met BOEi. BOEi is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met herbestemmen van industrieel erfgoed. In de stad wordt druk gefilosofeerd over de toekomstige bestemming van dit bijzondere pand. Krijgt Amsterdam haar eigen Markthal? In de plannen van het consortium is een (deels) openbare markthal voorzien met volop ruimte voor eten en drinken. Maar wat komt er nu exact? En hoe lang duurt het nog? We moeten nog even geduld hebben, zodra de plannen voor de herbestemming bekend zijn, vertellen we het hier als eerste. Wil je dit nieuws niet missen, meld je dan aan als ‘Vriend van het Marktkwartier’ en ontvang de digitale nieuwsbrieven in je mailbox.

Procedures

Er is een bestemmingsplan vastgesteld voor het Food Center terrein. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling mogelijk. Als de uitkomst van de gesprekken met de ondernemers positief is, start het consortium de planvorming van de woningbouw. Per gebied worden dan zogenaamde uitwerkingsplannen opgesteld. Daarin staat precies op een rij hoe elk deelgebied eruit komt te zien. In deze procedure is ook ruimte voor formele inspraak. De plannen voor de nieuwbouw en verhuizing van het Food Center zelf, starten we dan ook op. De daadwerkelijke transformatie kan wel 15 jaar duren. Het wordt een hele puzzel om de verbouwingen en verhuizingen zo te plannen op zo’n manier dat de handel gewoon door kan gaan. Een mooie uitdaging van het project waar we ons met het team graag voor in gaan zetten.